April 12 – 20, 2024

Cyprus Film Days για Παιδιά και Νέους

Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους – Κύπρος 2016 (15-24 Απριλίου 2016)

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ανακοινώνουν ότι σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο διοργανώνουν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2016» / CyprusFilmDays IFF (15-24 Απριλίου 2016) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Κύπρου.

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει σειρά προβολών βραβευμένων ταινιών (για ηλικίες 7-15 χρονών) από Ρωσία, Βέλγιο, Ινδία, Ολλανδία, Ελβετία και Γερμανία, καθώς επίσης και προβολές ταινιών μικρού μήκους που έγιναν σε κινηματογραφικά εργαστήρια από παιδιά της Κύπρου και της Ελλάδας. Μετά τις προβολές, οι οποίες γίνονται αποκλειστικά για σχολεία, θα γίνουν σύντομες παρουσιάσεις από άτομα του χώρου του κινηματογράφου και τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις ταινίες.

Πέραν των πρωινών προβολών για τα σχολεία, θα γίνουν και δύο απογευματινές προβολές παιδικών ταινιών, στο Πάνθεον Λευκωσίας και Ριάλτο Λεμεσού αντίστοιχα. Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ, www.cyprusfilmdays.com.

Επίσης, στις 9, 16-17 Aπριλίου στη Λευκωσία θα διεξαχθούν τρία εργαστήρια για παιδιά και νέους, από επαγγελματίες του χώρου, με θέμα τη μυθοπλασία και την υποκριτική, στις 16-17 με θέμα το Animation, ενώ στις 23 Απριλίου θα διεξαχθεί εργαστήρι Live Animation στη Λεμεσό.

Συγκεκριμένα, στο οίκημα της Ένωσης Σκηνοθετών στη Λευκωσία, υπό  την επίβλεψη της ηθοποιού Αλεξίας Παρασκευά, παιδιά θα παρακολουθήσουν μαθήματα για την τέχνη της υποκριτικής στον κινηματογράφο και θα πάρουν μέρος σε γυρίσματα ταινίας μικρού μήκους, που θα πραγματοποιηθεί από τα παιδιά στο εργαστήριο Μυθοπλασίας, υπό  την επίβλεψη του σκηνοθέτη και παραγωγού Ανδρέα Κυριάκου.

Επίσης θα διεξαχθεί εργαστήρι για Κινούμενο σχέδιο – Animationυπό την επίβλεψη του Γιώργου Τσαγγάρη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Animafest και του σκηνοθέτη και καθηγητή κινουμένων σχεδίων TamasPatrovits, ειδικού προσκεκλημένου από την Ουγγαρία για αυτό το εργαστήρι.

Στο Ριάλτο Λεμεσού, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με την τεχνική του live animation, με τους AndresBeladiez και KarlaKracht, της ισπανικής ομάδας ZoomWooz.

Οι ταινίες που θα δημιουργηθούν στα εργαστήρια θα προβληθούν στην τελετή λήξης του φεστιβάλ την Κυριακή, 24 Απριλίου, στο θέατρο Ριάλτο.

Τόσο οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όσο και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του παιδικού φεστιβάλ, David Hands και Χριστίνα Γεωργίου, πιστοποιούν το υψηλό επίπεδο ποιότητας του Φεστιβάλ και τη σημασία του για την αντιληπτική, νοητική και αισθητική ωρίμανση των νέων θεατών.

Το πρόγραμμα εργαστηρίων βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.cyprusfilmdays.com. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στις προβολές και στα εργαστήρια έχει παραταθεί έως τις 3 Απριλίου 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνείτε με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του φεστιβάλ, DavidHands (david@crewhouse.tv  ή στο τηλέφωνο 99429405) και Χριστίνα Γεωργίου (christina.georgiou@gmail.com ή στο τηλέφωνο 99899040).