April 12 – 20, 2024

International Competition programme announced

11 Aπριλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι 11 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος και τα μέλη της κριτικής επιτροπής

Έντεκα συνολικά ταινίες μυθοπλασίας, ανάμεσά τους και δύο από την Κύπρο, βρίσκονται φέτος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ μυθοπλασίας της χώρας μας, τις Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2017.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 6 Μαΐου, 2017 στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία, ενώ όλες οι ταινίες προβάλλονται σε παγκύπρια πρεμιέρα.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, με τίτλο “Glocal Images”, επιλέχθηκαν ταινίες που αναδεικνύουν τον κινηματογράφο ως τέχνη και ως εργαλείο διαπολιτισμικού διαλόγου, ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφούν τους ιδιαίτερους “χρωματισμούς” ενός τοπικού κινηματογράφου. Σκηνοθέτες τους νέοι αλλά και καθιερωμένοι δημιουργοί που χαράσσουν τη δική τους ανεξάρτητη πορεία στον κινηματογραφικό χάρτη, συγκεντρώνοντας συμμετοχές αλλά και βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα περήφανο που στο φετινό πρόγραμμα παρουσιάζονται και δύο κυπριακές παραγωγές, που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου και χρηματοδοτήθηκαν από τα Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενίσχυση Κινηματογραφικών Παραγωγών των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Πρόκειται για τις ταινίες Rosemarie, του Κύπριου σκηνοθέτη Άδωνη Φλωρίδη και Το Αγόρι στη Γέφυρα, του επίσης Κύπριου σκηνοθέτη Πέτρου Χαραλάμπους.

Aναλυτικά, οι ταινίες που διαγωνίζονται στο φετινό πρόγραμμα “Glocal Images” είναι:

Indivisible, Σκηνοθεσία: Edoardo De Angelis, Ιταλία
4 Bραβεύσεις στο Φεστιβάλ Βενετίας – Gianni Astrei Award, Lina Mangiacapre Award, Pasinetti Award κ.ά.

Δύο σιαμαίες τραγουδίστριες από την Νάπολη, καταφέρνουν να συντηρούν ολόκληρη την οικογένειά τους από τις εισπράξεις των εμφανίσεών τους. Όταν πληροφορούνται ότι για πρώτη φορά, μέσω χειρουργικής επέμβασης, μπορούν να χωριστούν, καλούνται να λάβουν μια πολύ δύσκολη απόφαση.

Suntan, Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Ελλάδα, Γερμανία
Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας Φεστιβάλ Εδιμβούργου, Χρυσός Δούκας Φεστιβάλ Οδησσού, Υποψήφια για Big Screen Award στο Φεστιβάλ του Ρόττερνταμ, 5 Βραβεία Ίρις 2017 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου (Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Σύλλας Τζουμέρκας), Α΄ ανδρικού ρόλου (Μάκης Παπαδημητρίου) και Β΄ γυναικείου ρόλου (Ελλη Τρίγγου)

Ο εσωστρεφής 42χρονος Κωστής (Μάκης Παπαδημητρίου) μετατίθεται στην Αντίπαρο τον χειμώνα για να αναλάβει το τοπικό ιατρείο. Έπειτα από μερικούς μήνες ησυχίας και ρουτίνας στο νησί, έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπος με την τρέλα του καλοκαιριού. Η γνωριμία του με μια παρέα 20άρηδων θα τον ξανακάνει έφηβο, και μια νεαρή ύπαρξη θα του αναστατώσει τη ζωή. Θα μπορέσει το δυνατό αντιηλιακό που με μανία αλείφεται να τον προστατεύσει από τις άγνωστες πτυχές του εαυτού του;

I Still Hide to Smoke, Σκηνοθεσία: Rayhana Obermeyer, Γαλλία – Ελλάδα – Αλγερία
Βραβείο Κοινού για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 57ου Φεστιβάλ
Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η Φατιμά διευθύνει ένα χαμάμ στην Αλγερία και πολλές γυναίκες το επισκέπτονται, για να περιποιηθούν το σώμα τους και την ψυχή τους, καθώς εκμυστηρεύονται η μία στην άλλη μυστικά, πόθους και όνειρα. Μακριά από το επικριτικό βλέμμα των αντρών, των μητέρων, των εραστών, των παρθένων και των φανατικών ισλαμιστών, συνυπάρχουν, αναμειγνύονται και συγκρούονται μπούρκες και πισινοί, γέλια και δάκρυα, ξεσπάσματα θυμού, η Βίβλος και το Κοράνι… πριν τη λάμψη ενός στιλέτου και τη σιωπή του Θεού.

Beluga, Σκηνοθεσία: Mahdi Jafari, Ιράν
Υποψήφια για το βραβείο ICFT-UNESCO Gandhi στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ
Κινηματογράφου της Ινδίας

Ο δεκατριάχρονος Damon ψαρεύει παράνομα με τον πατέρα του, όταν μετά από λίγο οι Ακτοφύλακες του Τμήματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης θα τους εντοπίσουν, και η βάρκα τους θα κατασχεθεί. Λίγο καιρό αργότερα, ο μικρός συνεχίζει το ψάρεμα που τόσο αγαπά, πιάνοντας ένα σπάνιο ψάρι, που παράγει εξαιρετικό χαβιάρι. Ξαφνικά βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα: να το πουλήσει στην Αγορά ή να το παραδώσει στις αρχές λόγω της περιβαλλοντικής του αξίας;

A Wedding, Σκηνοθεσία: Stephan Streker, Βέλγιο – Πακιστάν

Η δεκαοκτάχρονη Zahira, το κορίτσι από το Πακιστάν με τα μαύρα λαμπερά μάτια, θέλει να κρατήσει το μωρό που μεγαλώνει μέσα της. Ο Amir, αδερφός και έμπιστος φίλος της, υπόσχεται να τη βοηθήσει. Οι βαθιά συντηρητικοί γονείς της, όμως, έχουν άλλα σχέδια για την κοπέλα.

Harmonia, Σκηνοθεσία: Ori Sivan, Ισραήλ
5 Υποψηφιότητες στα Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου του Ισραήλ και Βραβεία σκηνοθεσίας και φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ

Η ταινία Harmonia είναι μια μοντέρνα διασκευή του μυθολογικού τριγώνου ανάμεσα στο άτεκνο ζευγάρι, τον Αβραάμ και τη Σάρα, και τη νεαρή Hagar. Η Σάρα παίζει άρπα στη Φιλαρμονική της Ιερουσαλήμ, ενώ ο Αβραάμ είναι ο παντοδύναμος μαέστρος. Όταν η Hagar, μια νεαρή δεξιοτέχνις πνευστών από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, γίνεται μέλος της Δυτικής Ορχήστρας, ένας ισχυρός δεσμός γεννιέται ανάμεσα στις δύο γυναίκες. Όταν η Hagar προθυμοποιείται να τεκνοποιήσει με τον Αβράαμ για λογαριασμό της Σάρας, η λεπτή ισορροπία στην οικογένειά τους αρχίζει να κλονίζεται.

Butterfly Kisses, Σκηνοθεσία: Rafael Kapelinski, Ηνωμένο Βασίλειο
Βραβείο Κρυστάλινη Άρκτος για Καλύτερη Ταινία στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου, στο τμήμα Generation 14plus

Ένας νεαρός έφηβος, ο Jake, και οι φίλοι του περιφέρονται άσκοπα στη γειτονιά τους στο Λονδίνο, μιλώντας όλη την ώρα για κορίτσια και για σεξ, και μεθώντας καθημερινά. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, ο ντροπαλός Jake κοιτάζει από το παράθυρο το σπίτι των νέων γειτόνων του, που έρχονται για να ταράξουν μέσα του αυτά που νομίζει πως ξέρει και να ανασύρουν τάσεις που δεν ήξερε πως έχει.

Godless, Σκηνοθεσία: Ralitza Petrova, Βουλγαρία – Δανία
Χρυσή Λεοπάρδαλη Bραβείο A΄ γυναικείας ερμηνείας & Bραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Λοκάρνο, Boccalino d’Oro Independent Critics Βραβείο Σκηνοθεσίας, Ειδικό Bραβείο Επιτροπής Φεστιβάλ Σαράγεβο, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Φεστιβάλ Ρέικιαβικ, Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βαρσοβίας κ.ά.

Σε μια μικρή πόλη της Βουλγαρίας, μια νεαρή νοσοκόμα φροντίζει ηλικιωμένους ανθρώπους με άνοια ενώ ταυτόχρονα κλέβει τις ταυτότητές τους για ένα κύκλωμα κακοποιών και τις διακινεί στη μαύρη αγορά. Τίποτα δεν μοιάζει να βαραίνει τη συνείδησή της, ακόμα κι όταν δολοφονείται ένας ασθενής της που απειλεί να καταγγείλει την παράνομη δραστηριότητά της. Όλα θα αλλάξουν όταν ακούει τη μουσική ενός νέου ασθενή της και το ενδιαφέρον της για τον ηλικιωμένο ξεκλειδώνει τη ναρκωμένη της συνείδηση.

Zoology, Σκηνοθεσία: Ivan I. Tverdovskiy, Ρωσία – Γαλλία – Γερμανία
Πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι, Βραβείο Α’ Γυναικείας Ερμηνείας από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Ρωσίας, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Austin Fantastic Fest κ.ά.

Η μεσήλικας Natasha είναι υπάλληλος σε ζωολογικό κήπο και ζει ακόμη με τη μητέρα της σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Αισθάνεται παγιδευμένη στο αδιέξοδο της βαρετής, προβλέψιμης ζωής της μέχρι που μια μέρα… μια ουρά φυτρώνει στην πλάτη της, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη ζωή της. Mια ασυνήθιστη ταινία που σχολιάζει τα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου ενώ παράλληλα αποκαλύπτει τις κρυφές αρετές που ξεχωρίζουν το είδος μας από τα υπόλοιπα στη ζούγκλα.

Rosemarie, Σκηνοθεσία: Άδωνη Φλωρίδη, Κύπρος

Ένας εξαντλημένος σεναριογράφος που γράφει σαπουνόπερες, υπό την πίεση να παραδώσει νέα επεισόδια, στρέφει το βλέμμα του προς τους δυσλειτουργικούς του γείτονες. Η έμπνευση που αντλεί είναι μεγαλύτερη από εκείνη που περίμενε καθώς οι τραγικές καθημερινές συγκρούσεις των γειτόνων είναι η συνταγή επιτυχίας των νέων επεισοδίων του σίριαλ,.

Το Αγόρι στη Γέφυρα, Σκηνοθεσία: Πέτρος Χαραλάμπους, Κύπρος
Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ρώμης – Alice in the City, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (Ελλάδα), Βραβείο Νεανικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Du Grain à Démoudre, Υποψήφια για Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κιν/φου

Σε ένα φαινομενικά ειδυλλιακό χωριό της Κύπρου, ο δωδεκάχρονος Σωκράτης εμπλέκεται σε μια υπόθεση φόνου που θα κλονίσει τη δική του ζωή, αλλά και της οικογένειάς του.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Η Κριτική Επιτροπή θα απονέμει τα ακόλουθα βραβεία στο διαγωνιστικό μέρος: To Βραβείο Καλύτερης Ταινίας που συνοδεύεται από το χρηματικό πόσο των €6,000 Ευρώ, το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό €3,000 Ευρώ και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των €1,000 Ευρώ καθώς και από τεχνικές υπηρεσίες DCP Mastering – Deliverables – Υποτιτλισμό (αξίας €3,500 ευρώ), μια χορηγία της εταιρείας Authorwave.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ που θα αναδείξει τους φετινούς νικητές, αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες από τη διεθνή και εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία. Φέτος, επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής θα είναι ο διεθνούς φήμης διευθυντής φωτογραφίας Phil Méheux, από τη Βρετανία (British Society of Cinematographers, διευθυντής φωτογραφίας φημισμένων ταινιών όπως GoldenEye, Casino Royale).

Τα μέλη της επιτροπής είναι οι:
• Massimo Lechi, κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου, από την Ιταλία
• Renars Vimba, σκηνοθέτης και ο περσινός νικητής του Βραβείου Καλύτερης Σκηνοθεσίας Glocal Images (Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ), από τη Λετονία
• Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, Ηθοποιός (Μάτια από Νύχτα, Μικρά Αγγλία, SMAC κ.ά.) και η περσινή νικήτρια του Βραβείου Ά Γυναικείου Ρόλου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (για την ταινία SMAC) από την Ελλάδα, και ο
• Κυριάκος Τοφαρίδης, Παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης (Ο τελευταίος γυρισμός – παραγωγός, Οικόπεδο 12- σκηνοθέτης) από την Κύπρο.

 


 

11 April 2017

PRESS RELEASE

The Festival announces 11 films in competition and the Members of the International Jury

With eleven fiction feature films in this year’s international competition programme, entitled Glocal Images, the largest film festival on the island is fast approaching at the height of Spring.

Happening from the 27th of April until the 6th of May, 2017, at the Rialto Theatre in Limassol, and the Zena Palace Cinema, in Nicosia, the 15th Cyprus Film Days International Festival is hosting an exciting competition programme from across the globe, including two films from Cyprus.

In this competition programme, films were selected upon their artistic values, their local character seen through a global framework, and the ways in which they project upon intercultural dialogue. Films by both veteran and first-time directors, who mark their own way in the filmmaking industry, will be screening. The Festival is especially proud this year to present two Cypriot productions, that were made possible with partial funds from the Funding Programmes of the Advisory Cinema Committee of the Ministry of Education and Culture of the Republic of Cyprus; Rosemarie, by Adonis Florides and Boy on the Bridge, by Petros Charalambous.

The films competing in this year’s Glocal Images International Competition programme are:

Indivisible, Directed by: Edoardo De Angelis, Italy
4 Awards in Venice Film Festival – Gianni Astrei Award, Lina Mangiacapre Award, Pasinetti Award etc.

Two conjoined twin singers from Naples, manage to support their entire family on what they earn from their performances. All is well until they discover for the first time in their lives, that they can be separated.

Suntan, Directed by: Argyris Papadimitropoulos, Greece – Germany
Best International Feature Film Edinburgh International Festival, Golden Duke Odessa International Film Festival, Nominated for Big Screen Award at Rotterdam International Film Festival, 5 Iris Awards by the Hellenic Film Academy (Best Film, Best Director, Best Screenplay (Argyris Papadimitropoulos and Syllas Tzoumerkas) and Supporting Actress (Ellie Triggou)).

42 year old Kostis (Makis Papadimitriou), is an introvert doctor newly appointed to the tiny island of Antiparos, where he spends a dreary winter alone. By the time summer arrives, the island has turned into a thriving, wild vacation spot with nude beaches and crazy parties. Will his sunscreen be able to protect him from a burning suntan that will bring out the most concealed aspects of his adult character?

I Still Hide to Smoke, Directed by: Rayhana Obermeyer, France – Greece – Algeria
Audience Award at the 57th Thessaloniki Film Festival (International Competition)

Fatema manages a hamam bath in Algeria, attended by many women who come here to groom their bodies and treat their souls, while sharing secrets, passions and dreams with each other. Away from the accusing gaze of men, mothers, lovers, virgins or exalted Islamists, buttocks and scarves for God confront each other, call each other between laughter, tears and tantrums, Bible and Koran before the whistle of a dagger and the silence of God.

Beluga, Directed by: Mahdi Jafari, Iran
Nominated for ICFT-UNESCO Gandhi Award at the 47th India International Film Festival

13-year-old Damon is busy with illegal fishing with his father. When their fishing boat is seized by the Coast Guards of the Environmental monitoring department, and his father arrested, he decides to continue his fishing activities with the fishnet of his father’s friend. One day he catches a big fish called Beluga; an extremely rare fish and producer of top quality caviar. He keeps fish underwater while searching for information about it, until he realizes its environmental value. Will Damon decide to deliver it to the Department of Fisheries or sell it at the bazaar?

• A Wedding, Directed by: Stephan Streker, Belgium – Pakistan

Eighteen-year-old Zahira, a Pakistani girl with jet-black eyes, wants to keep the baby growing inside her. Amir, her brother and confidant, promises to help her. But her deeply conservative parents have other plans for the young girl.

• Harmonia, Directed by: Ori Sivan, Israel
5 Nominations at the Israeli Film Academy Awards, Best Director & Best Cinematography Awards at the Jerusalem Film Festival

Harmonia is a modern adaptation of the mythological triangle between the childless Abraham and Sarah and young Hagar. Sarah is the harpist of the Jerusalem Philharmonic; Abraham is its almighty conductor. When Hagar, a young horn player from East Jerusalem joins the Western Side Orchestra, she bonds with Sarah and a unique friendship evolves between the two women.
• Butterfly Kisses, Directed by: Rafael Kapelinski, UK
Crystal Bear at the Berlin International Film Festival (Generation 14plus)

Teenage Jake and his friends pass their time hanging out in the courtyards of their high-rise development or in pool halls, talking about girls, watching pornos and getting drunk. They all have their own demons, but Jake’s secret is one that he can’t tell anyone. Jake gazes out of his window and into the house of his new neighbours, who have arrived to disturb his everyday life and bring his deepest secrets to surface.

Godless, Directed by: Ralitza Petrova, Bulgaria – Denmark
Golden Leopard for Best Film, Prize of the Ecumenical Jury and Best Actress at Locarno International Film Festival, Boccalino d’Oro Independent Critics Directing Award, Special Jury Prize and Best Actress at Sarajevo Film Festival, Golden Puffin at the Reykjavik International Film Festival, FIPRESCI Prize at Warsaw International Film Festival etc.
In a remote Bulgarian town, Gana looks after the elderly with dementia and traffics their ID cards on the black market. Nothing seems to have consequences for Gana; not even the incidental murder of a patient, who threatens to expose her activities. But things start to change when she hears Yoan, a new patient, singing. A growing empathy for the old man awakens her conscience, but when he is arrested for fraud, she learns that “doing the right thing” demands a high price.

Zoology, Directed by: Ivan I. Tverdovskiy, Russia – France – Germany
Premiere at Karlovy Vary International Film Festival, White Elephant Award for Best Actress by the Russian Guild of Film Critics, Best Picture at Austin Fantastic Fest etc.
Middle-aged zoo worker, Natasha, lives with her mother in a small coastal town. She feels stuck in a life that holds no surprises, until one day she grows a tail on her back; an incident that brings the upside down. An unusual film that comments on the animalistic instincts of the human being, while revealing the hidden virtues that distinguish man from beast.

Rosemarie, Directed by: Adonis Florides, Cyprus

A burned out soap opera writer, under pressure to deliver new episodes, turns his gaze upon his dysfunctional neighbours. Transforming their tragic everyday encounters into a light hearted serial, he gets more than the inspiration he bargained for.

Boy on the Bridge, Directed by: Petros Charalambous, Cyprus
World Premiere at the 9th Rome Film Festival – Alice in the City, Best Film at the 29th European Cinema Panorama Film Festival (Greece), Best Film Young Jury Cinephile Award at the 17th Du Grain à Démoudre Film Festival, Nominated for Best First-time director Award by the Hellenic Film Academy
In a seemingly idyllic Cyprus village, twelve year-old Socrates finds himself involved in a murder investigation that will tear his life, and the lives of his family apart.

THE AWARDS

The International Jury will judge upon the films in competition and will hand out the following awards: Glocal Images Best Film Award, accompanied by the amount of €6,000, Glocal Images Special Jury Award, accompanied by the amount of €3,000 and the Glocal Images Best Director Award, accompanied by the amount of €1,000 and technical services DCP Mastering – Deliverables – Subtitling (worth of €3,500), sponsored by Authorwave.

THE INTERNATIONAL JURY

As in past festival editions, the International Jury comprises of internationally renowned film professionals. The President of this year’s Jury is internationally acclaimed cinematographer Phil Méheux, from the United Kingdom (British Society of Cinematographers, cinematographer of famous films such as the Bond movies GoldenEye, Casino Royale).

The members of the Jury are:
• Massimo Lechi, film and theatre critic from Italy,
• Renars Vimba, film director and last year’s winner of the Glocal Images Best Director Award (Cyprus Film Days 2016), from Latvia,
• Evangelia Andreadaki, Actress (Eyes of Night, Little England, SMAC and others) and last year winner of Best Actress Award by the Hellenic Film Academy (for the film SMAC) from Greece, and
• Kyriakos Tofarides, Producer, scriptwriter, and director (The Last Homecoming – producer, Block 12- director) from Cyprus.