Δεκαπέντε Χρόνια Μιλάμε Σινεμά

 


Τρί

 

“Δεκαπέντε Χρόνια Μιλάμε Σινεμά”

 

15ο Διεθνές Φεστιβάλ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ – ΚΥΠΡΟΣ 2017

 

27 Απριλίου – 6 Μαΐου 2017

 

Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός και Ζήνα Πάλας, Λευκωσία

 

 

Δεκαπέντε χρόνια ζωής συμπληρώνουν φέτος οι Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2017, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας μας, αφιερωμένο στο σύγχρονο διεθνή κινηματογράφο μυθοπλασίας.

 

Πριν από ακριβώς δεκαπέντε χρόνια, με πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Θεάτρου ΡΙΑΛΤΟ, η αυλαία άνοιγε σε ένα νέο φεστιβάλ, το οποίο  θα έφερνε στο κινηματογραφόφιλο κοινό της Κύπρου μερικά από τα καλύτερα κινηματογραφικά έργα, από κάθε γωνιά του πλανήτη. Έκτοτε έχει επεκτείνει τους κινηματογραφικούς ορίζοντες της μικρής Κύπρου, εισηγήθηκε νέες κατευθύνσεις, υποδέχτηκε δεκάδες δημιουργούς,  απένειμε τιμές σε καθιερωμένους αλλά και βραβεία σε νέους, ανερχόμενους κινηματογραφιστές, δίνοντάς τους την ώθηση να συνεχίσουν. Κυρίως, βέβαια, στήριξε και στηρίζει την ντόπια παραγωγή, με την προβολή και βράβευση των Κυπρίων δημιουργών.

                                                                                       

Μέσα σε μια ιδιαίτερα εορταστική διάθεση,  με πέραν των είκοσι μεγάλου μήκους ταινιών σε παγκύπρια πρεμιέρα, το Φεστιβάλ πραγματοποιείται φέτος από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 6 Μαΐου 2017, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία.

 

Την τριμελή Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ, υπεύθυνη για τον καταρτισμό του προγράμματος και των παράλληλων εκδηλώσεων, αποτελούν η σκηνοθέτιδα Τώνια Μισιαλή, ο ακαδημαϊκός Δρ Κώστας Κωνσταντινίδης και ο παραγωγός και σκηνοθέτης Μάριος Στυλιανού.

 

Με ταινίες αντιπροσωπευτικές των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο, τόσο με άξονα τη θεματολογία όσο και την αισθητική προσέγγιση, το Φεστιβάλ υπόσχεται και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, που θα πλαισιώνεται από μια σειρά παράλληλων δράσεων και σημαντικών εργαστηρίων για επαγγελματίες του χώρου. Τα δύο βασικά προγράμματά του είναι το Glocal Images (Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα) και το Viewfinder (Ματιές στον Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο), που θα περιλαμβάνει ταινίες που έχουν διακριθεί κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής χρονιάς, και προβάλλονται, εκτός διαγωνισμού.

 

Μια διεθνής πενταμελής κριτική επιτροπή θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (συνοδευόμενο από το ποσό των € 6.000), το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (συνοδευόμενο από το ποσό των € 3.000) και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (συνοδευόμενο από το ποσό των € 1.000 καιαπό τεχνικές υπηρεσίες DCPMasteringDeliverables – Υποτιτλισμό (αξίας €3,500 ευρώ), μια χορηγία της εταιρείας Authorwave.

Η κριτική επιτροπή θα απαρτίζεται και φέτος από διεθνείς προσωπικότητες του χώρου, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Συνεχίζοντας απρόσκοπτα την αποστολή του ως μια εξελιγμένη κινηματογραφική πλατφόρμα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας όχι μόνο για ενήλικες αλλά και για τους νεαρούς σινεφίλ, το Φεστιβάλ παρουσιάζει και φέτος τις Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους με προβολές, εργαστήρια και παράλληλες εκδηλώσεις για θεατές από 8 μέχρι 18 ετών. Καλλιτεχνικοί διευθυντές του νεανικού – παιδικού φεστιβάλ είναι οι Αντρέας Κυριάκου (σκηνοθέτης – παραγωγός) και ο David Hands (σκηνοθέτης – παραγωγός).

Στόχος του Φεστιβάλ και των διοργανωτών του είναι όπως αυτό καταστεί γνωστό ανά τον κόσμο σαν ένας δυναμικός χώρος προβολής ταινιών, όσμωσης ιδεών, αφηγήσεων  και μορφοπλασίας, κυρίως από τις ηπείρους που μας περιβάλλουν, αλλά και όπως τιμηθούν οι Κύπριοι δημιουργοί,  μέσα από το έργο των οποίων η Κύπρος γίνεται γνωστή ανά τον κόσμο, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για συνεργασίες με το εξωτερικό, σε έναν ιδανικό χώρο φιλοξενίας και παραγωγής ταινιών όπως είναι η Κύπρος. Η νέα γενιά θεατών και εν δυνάμει κινηματογραφικών δημιουργών είναι παρούσα στο φεστιβάλ, μέσα από την ανάπτυξη εργαστηρίων  που ακονίζουν την κριτική ματιά και αναπτύσσουν την δημιουργικότητα.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com  και  στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook

 

Επιπρόσθετες Πληροφορίες:

 

Υπότιτλοι:

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

 

Είσοδος:

·         €6 Εισιτήριο Ημέρας

·         €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)

·         Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας

·         Δωρεάν για μαθητές

·         Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ

 

Διοργανωτές:


 

Χορηγοί Επικοινωνίας: